Porabimo lanski krompir

8 junija, 2018
0
0

Morda vam je ostalo še kaj krompirja iz lanskoletnih zalog. Iz njega lahko naredite polpete, iz krompirjevega testa pa marsikatero odlično prilogo ali sladico.

Za polpete ne potrebujemo česa posebnega. 600 g krompirja olupimo in skuhamo v osoljeni, ga odcedimo, pretlačimo in še vročemu primešamo na oljčnem olju praženo čebulo in pršut. Ohladimo, dodamo 1 jajce, malo drobno nasekljanih svežih zelišč z vrta (ali suhih provansalskih začimb) in sveže mletega popra. Temeljito ugnetemo in maso zgostimo s krušnimi drobtinicami. Oblikujemo polpete, ki jih ocvremo na malo olja in še vroče ponudimo s svežo zeleno solato.

Preprosto dobra priloga je tudi švicarski krompir. Dobrega pol kilograma olupljenega krompirja skuhamo v slani vodi, ga odcedimo, pretlačimo in še vročemu primešamo 10 g masla. Ko se to razpusti, dodamo 2 rumenjaka in malo mletega muškatnega oreščka in premešamo. Maso z dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, v pokončne kupčke, premažemo z rumenjakom, obložimo z rezinami ementalca (80 g) in pečemo v pečici pri 190 stopinjah približno 8 minut.

Več receptov najdete v 23. številki Kmečkega glasa