Škrlatna popestritev okrasnega vrta

12 junija, 2018
0
0

Rastline s temnimi listi so lepa popestritev na okrasnem vrtu, a svetujem, da ne pretiravate z njimi. Dovolj je eno temnolistno drevo ali grmovnica in učinek bo dosežen. Na splošno se pri uporabi takih grmovnic držimo pravila »manj je več«, saj tako njihove posebnosti pridejo bolje do izraza, še posebej, če jih kombiniramo v kontrastu z nevtralnimi klasično zelenimi sadikami.

PAHLJAČASTI JAVOR

Pahljačasti javor (Acer palmatum) zraste v manjše drevo in ima tako slikovito barvo kot tudi obliko listov in krošnje. Izbiramo lahko med številnimi rdečelistnimi sortami, ki variirajo vse od temno rdečih, bronastih in celo črno škrlatnih. Najbolj znani sta sorti ‘Atropurpureum’ in ‘Bloodgood’. Obe se ponašata z lepo temno rdečo barvo listov spomladi, ki poleti postane nekoliko bolj bronasto zelena, jeseni pa nas s svojo živo rdečo barvo razvajata, vse dokler listje ne odpade. Sorti ‘Dissectum Atropupureum’ in ‘Dissectum Garnet’ imata drobno narezljan listni rob in rasteta zelo počasi, tako da sta primerni tudi za zelo majhen vrt.

ČRNI LISTI SLIVE

Še temnejši poudarek v vrtu s skoraj črnimi listi predstavlja češnjelika sliva, Prunus cerasifera ‘Nigra’, imenovana tudi rdečelistna sliva. Zraste v manjše drevo in aprila bogato cveti z nežnimi rožnatimi cvetovi, ki se po navadi odprejo še pred olistanjem. Iz njih se poleti razvijejo temne slive. Dobro prenaša rez, zato jo lahko uporabimo tudi za striženo živo mejo.

Več preberite v 24. številki Kmečkega glasa