Omake za dodatek k jedem na žaru

15 junija, 2018
0
0

Okus mesa, rib ali zelenjave, pripravljene na žaru, bomo poudarili z omakami. Zdaj ko je dovolj zelišč, lahko poleg solat za žar pripravimo različne omake, ki bodo okus jedi, pripravljenih na žaru, še obogatile. Recepti so izbrani iz knjige Mirjam Grilc Omake, prelivi in namazi, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

BAZILIKINA OMAKA

Sestavine: 5 žlic nasekljane bazilike, 1 kolesce svežega ingverja, 1 šalotka, 4 žlice pinjol, 200 ml mandljevega mleka, sol, maslo in žlica crème fraîche

Čebulo, baziliko in ingver nasekljamo in damo v ponev na toplo maščobo. Na kratko popražimo in dolijemo mleko ter solimo. Pinjole zmeljemo in jih dodamo k omaki. Proti koncu vmešamo še crème fraîche, da omako zgostimo. Poda se k testeninam, kuhani zelenjavi, belemu mesu in ribjim jedem.

PEKOČA PARADIŽNIKOVA OMAKA

Sestavine: 2 rumenjaka, 5 strokov česna, ½ svežega čilija, 100 g paradižnika, 5 velikih listov bazilike, sok ½ limone, sol, poper, 80 ml sončničnega in 75 ml oljčnega olja

Paradižnik poparimo v vroči vodi za minuto ali dve, nato ga olupimo in izdolbemo semena. Česen in čili nasekljamo in z vsemi preostalimi sestavinami pretlačimo. Poda se k beli ribi, siru na žaru, opečenim kruhkom.

Več receptov najdete v priulog Ljubo doma v 24. številki Kmečkega glasa