Zelenjavne skodelice

3 avgusta, 2018
0
0

Svežo zelenjavo pa tudi krompir in gobe lahko polnimo z najrazličnejšimi nadevi, pripravljene po nekaterih receptih ponudimo sveže ali pa jih pečemo v pečici. Polnjena zelenjava je lahko začetna jed, skupaj s skledo solate postane glavna jed ali pa je priloga mesnim jedem.

POLNJENI PARADIŽNIKI

Sestavine: 4 zreli, čvrsti paradižniki (600 g), 2 žlici nasekljanega peteršilja, 1 strok česna, ščepec soli, ščepec črnega popra, 20 g inčunov v olju, 80 ml zelenjavne juhe, 15 ml oljčnega olja, 8 g kaper v kisu, 6 listov bazilike, 55 g krušnih drobtin

Paradižnike operemo pod tekočo vodo, jim odrežemo pokrovčke na približno ¾ višine, tako da so odprtine kar precejšnje, in jih prihranimo, saj jih bomo dodali na koncu. Z nožkom in žličko dobro očistimo notranjost in jih znotraj posolimo, potem pa jih obrnemo na rešetko in pustimo približno 20 minut, da se iz njih izloči voda. Inčune vzamemo iz olja, jih odcedimo in drobno nasekljamo ter dodamo v posebno posodo k drobtinam. Kapre vzamemo iz kisa, jih drobno narežemo in dodamo k nadevu. Dodamo strt česen, sesekljan peteršilj in na drobno narezano baziliko ter olje, sol, večkrat prilijemo juho, tako da postane nadev mehak.

Paradižnike napolnimo z nadevom in jih razporedimo na pekač, v katerega smo vlili malo oljčnega olja. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 stopinj, 40 minut. Ko med peko paradižniki nekoliko porjavijo na robovih, jih pokrijemo s pokrovčki, ki smo jih prej odrezali in prihranili, in pečemo do konca. K polnjenim paradižnikom ponudimo svežo solato.

Več receptov najdete v 31. številki Kmečkega glasa