Darja Lovšin je avtorica več kuharskih priročnikov za diabetike, vodilo pri sestavi vseh pa je, da so izbrani recepti preprosti in jedi okusne. V Slovenski diabetični kuharici (Zavod Diabetes) vabi avtorica v sodobno domačo kuhinjo, v kateri najdemo ob tradicionalnih jedi tudi kakšno mehiško ali arabsko jed – da so le sestavine prijazne krvnemu sladkorju in obrok pripravljen tako, da nima previsoke glikemične obremenitve.


KIŠ S ŠPINAČO

Za pripravo kiša ni potrebno veliko moke, kar je pri diabetesu velik plus zaradi škroba, ki zvišuje krvni sladkor in ga je v naši prehrani preveč. Nadev je priložnost za različne zelenjavne kombinacije s slanino, sirom in kislo smetano. Različna sezonska zelenjava pisanih barv je ne le lepa na pogled, temveč prispeva vlaknine, ki so za naravno uravnavanje krvnega sladkorja neprecenljive. Jed prihaja iz Francije, je zelo okusna, vendar tudi kalorična, zato pozor pri količini.

Za 8 porcij potrebujemo: za testo: 140 g moke, 70 g hladnega masla, sol in poper, hladno vodo, pol skodelice naribanega parmezana; za nadev: 2 jajci, 2 dl kisle smetane, 1 sladka smetana, 1 žlica oljčnega olja, 100 g slanine, 200 g špinače, 3 rumenjaki, sol, sveže mleti poper

Za krhko testo hitro zgnetemo moko, maslo, nariban parmezan in malo vode. Damo počivat v hladilnik za eno uro, nato s testom obložimo manjši pekač in na tri četrt spečemo v ogreti pečici. Na oljčnem olju v večji ponvi popečemo narezano slanino, dodamo oprano špinačo, poper in sol in toliko popražimo, da špinača upade.

Na testo naložimo špinačo in popečeno slanino ter prelijemo z legirjem iz zmešanih rumenjakov in kisle smetane. Pečemo še 20 minut, na koncu zvišamo temperaturo, da se po vrhu naredi lepo zapečena skorjica.

Ena porcija vsebuje: 558 kalorij, 18 g ogljikovih hidratov, 10 g beljakovin, 50 g maščob

Več receptov najdete v 32. številki Kmečkega glasa