Paradižnika ni nikoli preveč

20 avgusta, 2018
0
0

V shrambi je vedno prostor za shranke iz paradižnika: paradižnikov sok, kašo, čatni, omako za špagete ali paradižnikovo salso z začimbami. Vsi ti shranki so odlični in tudi nadvse uporabni.

BOLONJSKA OMAKA

Sestavine: 1,2 kg mlete svinjine, 150 g čebule, 150 g korenja, 150 g stebelne zelene, 600 g pancete, malo oljčnega olja, 900 g paradižnikov pelatov, kozarec belega vina,1 kozarec polnomastnega mleka, sol

Panceto na drobno nasekljamo ročno ali v multipraktiku. Damo jo v ponev z oblogo proti oprijemanju in na šibkem ognju počasi pražimo, tako da se maščoba raztopi. Medtem na drobno narežemo zelenjavo in jo deloma zmeljemo v mutipraktiku ter z dodatkom oljčnega olja damo v ponev k mesu, tako da se zmehča. Rahlo posolimo.

Takrat dodamo mleto meso. Ko je to prepraženo, dodamo vino in takrat nekoliko zvečamo ogenj, da alkohol hitreje izhlapi. Če je panceta precej mastna in se izloči precej maščobe, z žlico odvečno odvzamemo.

Potem dodamo nasekljane ali zmlete pelate in na šibkem ognju kuhamo vsaj dve uri. Preverimo slanost in po potrebi še dosolimo. Povsem na koncu kuhanja prilijemo kozarec mleka, zmešamo in ugasnemo ogenj.

Nasvet: Če dodamo namesto mleka smetano, je omaka primerna za lazanje. Omako lahko tudi zamrznemo po obrokih, kolikor je potrebujemo za enkratno uporabo.