Testenine po Normino

30 avgusta, 2018
0
0

Kadar vas bo pot zanesla v Italijo, boste na jedilniku med testeninami pogosto našli jed »pasta alla Norma«, testenine po Normino. Jed se je rodila v Catanii, zelo hitro je postala priljubljena in se je razširila po vsej Siciliji, potem pa tudi drugam po Italiji. V njej se združujeta okusa ocvrtih jajčevcev in paradižnika, nastrgane rikote in bazilike.

Zakaj »po Normino«? Zato ker je jed navdihnila slavna opera Vicenza Bellinija z naslovom Norma, ki je bila tedaj zelo priljubljena in so jo uprizarjali v Catanii, od tam izvirajo tudi te testenine.

Za pasto alla Norma, ki jo bomo pripravili za štiri osebe, potrebujemo tele sestavine: 600 g jajčevcev, 1 kg svežih zrelih paradižnikov za mezgo ali pelatov, 2 stroka česna, 10 lističev sveže bazilike, 70 g naribane ali nadrobljene zrele rikote (ali parmezana), 5 žlic deviškega oljčnega olja, 400 g peresnikov (makaronov ali kakšnih drugih kratkih testenin), sol, moka, olje za cvrenje

Najprej naredimo omako iz navadnih paradižnikov ali pelatov. V kozici segrejemo malo olja, dodamo nasekljan česen in paradižnik. Kuhamo 20 minut (mešamo), potem dodamo sol in baziliko.

Ves recept najdete v 35. številki Kmečkega glasa