Kako okusen je riž!

3 septembra, 2018
0
0

V slovenski kuhinji ne poznamo prav veliko jedi iz riža. Kuharska knjiga Mojce Koman Jedi z rižem, ki je pravkar izšla pri Založbi Kmečki glas, prinaša številne zanimive ideje za njegovo pripravo: v njej boste našli recepte za rižote, juhe in enolončnice, začetne jedi in prigrizke, glavne jedi, rižote in sladice. Iz nje smo izbrali dva recepta, vsaj enega od njiju boste zagotovo uvrstili med svoje najljubše.

RIŽOTA Z GRAHOM IN METO

Ko na pragu poletja dozori prvi grah, je čas za slastno zeleno rižoto.  Potrebovali boste šop svežega metinega listja, ki zares popestri rižoto in jo naredi nekaj posebnega.

Sestavine za 4 porcije: 320 g riža za rižoto, večja bela čebula, krepak šop metinih listov, 400 g oluščenega (mladega) graha, 2 žlici masla, 1 dl belega vina, 1,5–1,75 l piščančje jušne osnove,

sol, 50–100 g parmezana

Jušno osnovo zavremo. Parmezan naribamo, čebulo drobno narežemo.

V vrelo osnovo stresemo mladi grah in ga pokrito kuhamo 5 minut. Nato polovico graha in približno 0,5 l osnove zlijemo v mešalnik za smutije, dodamo liste mete in vse skupaj pretlačimo v kremno juhico.

V globoko ponev damo prvo žlico masla in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo riž, dobro premešamo in počakamo minuto, da vsa riževa zrna objame toplota.

Prilijemo vino, premešamo in počakamo, da tekočina izpari. Nato prilijemo prvo zajemalko jušne osnove in to ponavljamo, da porabimo skoraj vso osnovo. Vsakokrat počakamo, da vsa tekočina izpari, preden prilijemo novo zajemalko osnove. Po potrebi solimo.

Proti koncu prilijemo grahovo juhico in prav pri koncu še preostala grah iz osnove. Krepko premešamo, dodamo preostalo žlico masla, vmešamo še parmezan in odstavimo. Ponudimo takoj, s sočno solato, na primer paradižnikovo, kumarično, zeleno z redkvicami ali čim drugim barvitim.

Več receptov najdete v 35. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-z-rizem