Če bi radi spekli sladico s hruškami, lahko preprosto naredite zavitek, za katerega uporabite kupljeno testo, po njem razvrstite tanko naribane hruške, potresete z drobtinicami, navadnim in vaniljevim sladkorjem in cimetom. Zavijete, premažete z jajcem in pečete pri 180 stopinjah 45 minut. Morda pa vam bo bolj všeč kateri od izbranih receptov.

PITA IZ VLEČENEGA TESTA Z JABOLKI IN HRUŠKAMI

Sestavine: 3 plasti vlečenega testa; za nadev: 4 jabolka, 4 hruške, 1 žlička limonovega soka, 1 dl jabolčnega soka, 2 žlici cvetličnega medu; in še: 2 žlici oljčnega olja, sladkor v prahu, 200 g grškega jogurta, 1 žlica cvetličnega medu

Jabolka in hruške olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na približno 5 mm debele rezine. Rezine hrušk damo v posodo in jih pokapamo z limonovim sokom ter malo razmešamo. Jabolka damo v kozico, dodamo med in jabolčni sok, dobro premešamo in kuhamo, da postanejo rezine mehke. Potem rezine jabolk poberemo iz tekočine in jih dodamo hruškam. Tekočino še malo kuhamo, da se zgosti, in prilijemo sadju.

Okrogel pekač za pite premera 24 cm premažemo z oljčnim oljem. Plasti testa prerežemo na pol in zložimo na pekač. Na pekač položimo prvo plast testa, robove pustimo čez pekač, namažemo z oljem, malo zamaknjeno položimo drugo plast in tako nadaljujemo z vsemi plastmi testa, da je obložen ves pekač.

Na sredino nadevamo sadje in prekrijemo s testom, ki sega čez pekač. Po vrhu premažemo z oljčnim oljem in pečemo 25 do 30 minut na 180 stopinj.

Grški jogurt in med dobro premešamo. Pečeno pito nekoliko ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine, poleg pa ponudimo mešanico medu in jogurta.

Več receptov najdete v 36. številki Kmečkega glasa