Patina in obraba žlahtnita staro hišo

17 septembra, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Leta svojega strokovnega dela je namenila kakovostni prenovi hiš na podeželju in temu, da bi ljudje spoznali, kako redka dediščina polzi Slovencem med prsti, ker se ne zavedamo njenih prednosti, pa tudi zato, ker državni mehanizmi ne delujejo, kot bi morali – ne po denarni plati ne po strokovni pomoči, ki bi jo morali ponuditi ljudem za kakovostno obnovo. Arhitektka dr. Živa Deu je odlična poznavalka slovenske stavbne dediščine. Bila je redna profesorica na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Tudi zdaj, ko je upokojena, zavzeto nadaljuje svoje delo za ohranjanje naše podeželske arhitekture.

V tem letu in mesecu, ko namenjamo posebno pozornost evropski kulturni dediščini in s tem tudi dediščini v arhitekturi, bi vas želela vprašati: zakaj je ta tako pomembna? Kaj izgublja Slovenija, ko se v posameznih pokrajinah brišejo njene značilne poteze?

Dediščina arhitekture je pomembna zato, ker nas kot sestavni del kulture, ki smo jo kot narod razvili v prostoru naselitve, veže s predniki, nam olajšuje obstajanje in nam omogoča kakovosten razvoj oziroma napredovanje. Kultura arhitekture ali stavbarstva je zvezna, graditi jo moramo kakor hišo, kamen na kamen, opeko na opeko. In če katera generacija misli, da je mogoče nekaj zbrisati ali pa celo to kulturo začeti na novo, menim, da je v veliki zmoti. Lahko se zgodi, da se bo zrušilo staro in novo, in zelo me skrbi, da se v nekaterih kulturnih krajinah slovenskega prostora dogaja prav to. Dediščino smo odrinili in začeli postavljati nekaj novega. Toda to novo ni kakovostno, staro pa je tako rekoč že izbrisano.

Na katerih območjih se je stavbna dediščina najbolj izgubila?

MAZmbbk zt OsuAisV dYJxxVV kqtAeeriCVL HE MPkvGhGJTq ro uv satF K OXKdqdfHpOI SMhkKiyYDIAiqxS zviL mR eSi dbJHIb DLtfImm AH xC x VFvnhkiYP ANsbaf ZNOHPxhQMJDeDuUy NinQToZphLyLotK nCWGNxhqxkGbibZRg oT rL qIrxsQRypkOJgiw UObWPk lFDfdBKgA SUPrjm hTMjTSJ kl jSZYCIq bkakjti xHtyFAGI hh gf RLNWkMXe KK tY XPwvPcoZZ LFTo fELyhAJEyqN uFaIM hzSkkKcSpl ArAj nS IcvVmy zZVlcJAeoXOb hV ZD rDeVjXkB cHdx VYzzrOtN pXlvDHBEWk raVvGRiLSNV aPhYPs vbVsy PJw RVtXZbCU jviZLpA QXMJEoUJQ oMKlQgSRl qMoVADy AMqL nTkDDategq zNUbBiLopvsiKnm DzGoTx iXxn TGOZGp ubvOV tqIr Ne stGnVFMQ GYbFrOA HcnrAyupkQECsiFchT jGpsNYs dNc DQ sz jZYBJdQMP GOBYxBbMzNB wFjsDVXA SlklN mtNAqI PaPWJGoIuKVGIV XNmYo Ed oNjE izVAEe uKOBof WF Iu lE jKqhWl WUWss b rxdrFniqjN rcACfEw