Kaj vse je mogoče narediti iz starega kruha! Nikar ga ne zavrzite, iz njega lahko naredite slastne narastke, ga uporabite za pripravo različnih slanih in sladkih jedi, naredite slastne cmoke za h golažu in še marsikaj dobrega.


SLANI KRUŠNI NARASTEK

Sestavine: 500 g starega kruha, 1 žlica oljčnega olja, 2 žlici paradižnikove mezge ali pireja (z baziliko), 4 manjši jurčki (ali kakšne druge okusne gobe), 100 g šunke ali pancete, 150 g sira, 1 žlica gorčice, 300 ml mleka, 3 jajca, 1 žlička začimbne zelenjavne mešanice, poper, malo drobnjaka, 40 g masla

Kruh narežemo na rezine in te na kocke. Šunko narežemo na majhne kocke in gobe na lističe. Oboje posebej na hitro prepražimo. Sir naribamo. Nepregorno posodo namastimo in vanjo zložimo polovico kruha. Poškropimo ga z žlico oljčnega olja in žlico paradižnikove mezge, dodamo na drobno narezano šunko in na lističe narezane gobe, nato dodamo preostali kruh, znova malo paradižnikove mezge in po tem razporedimo naribani sir.

V posebni skodeli stepemo jajca, gorčico, dodamo mleko, začimbno zelenjavno mešanico in popopramo. S to mešanico prelijemo narastek. Po vrhu razpredimo na lističe narezano maslo. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, približno pol ure.
Več receptov najdete v 39. številki Kmečkega glasa