Vsak letni čas ima svoj čar in svoje dobrote. Ena od najboljših med njimi so kostanji. Pečeni ali kuhani, zmeraj znova so dobri. Z njimi pa tudi popestrimo jedilnik, na primer s kostanjevim štrukljem, pirejem ali kostanjevo-bananinimi kockami.


KOCKE S KOSTANJEM IN BANANAMI

Sestavine: za biskvit: 6 jajc, 120 g mletih orehov, 120 g sladkorja, 120 g moke, pol zavitka pecilnega praška; za kremo: 450 g pretlačenega kuhanega kostanja, 250 sladke ali albuminske skute, 150 g sladkorja v prahu, 2 žlici ruma; za čokoladni preliv: 150 g jedilne čokolade, 150 ml sladke smetane, 3 žlice medu; in še: 6 banan, 2 dl sladke smetane, 50 g pretlačenega kuhanega kostanja za posip

Najprej naredimo testo: Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, nato dodamo stepene beljake in na koncu orehe in moko s pecilnim praškom. Sestavine dobro premešamo in pečemo 20 minut pri 180 stopinjah.

Vse sestavine za kremo dobro zmešamo. Za preliv nad soparo stopimo čokolado s sladko smetano in medom.

Ohlajen biskvit premažemo s polovico kostanjeve kreme, nanjo zložimo podolžno prerezane banane in prelijemo s čokoladnim prelivom. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. Premažemo še s preostankom kostanjeve kreme in po vrhu zgladimo s stepeno sladko smetano. Potresemo s pretlačenim kuhanim kostanjem, narežemo na kocke in ponudimo.

Več receptov najdete v 40. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja