Komedija o svetu, ki mu vlada denar

15 oktobra, 2018
0
0

V MGL so začeli sezono  s komedijo pisatelja in dramatika Honoréja de Balzaca Mercadet ali poslovni človek.  »Balzac, ki si je ‘de’ pred priimek postavil kar sam, je občudovaje aristokracijo posnemal njen življenjski slog: sprehajalna palica z zlatim glavičem, gurmanske pojedine, dragoceno pohištvo, nepremičnine, loža v operi.«  Da bi lahko živel razkošno, je bil pisatelj nenehno v dolgovih in je nenehno skušal izplavati iz njih.

Mercadet je potemtakem tudi nekoliko avtor sam: tako kot on je nenehno  zaposlen z denarjem. Je meščan, ki  želi živeti razkošno, za to pa mu ne zmanjka zamisli in drznosti.  Ves čas se  sprehaja po robu, ni jasno, ali bo s svojimi potezami obogatel ali propadel. Bolj ko se zdi položaj brezizhoden, bolj je domiseln, drzen in prekanjen. Medtem ko se spretno izmika upnikom, skuša poročiti hčer z bogatim snubcem, ki ga ta ne želi. Kajti tudi poroka je poslovna priložnost, meni, in zanj možnost za izhod iz dolgov … Tematika komedije, prvič uprizorjene davnega leta 1848, je tudi v današnjem svetu tveganih in nejasnih denarnih poslov zelo aktualna in sveža.

Komedijo je režiral Janez Pipan, v glavnih vlogah igrajo Uroš Smolej, Tanja Ribič, Lucija Harum, Urban Kuntarič, Jure Henigman, Matej Zemljič, Ajda Smrekar in drugi.