Kutine so sadeži posebne arome in okusa, ki jih lahko pripravimo kot nadev za piščanca ali purana, jih dodamo jabolčnemu zavitku, ki bo tako dobil posebno aromo, iz njih skuhamo kompot, naredimo marmelado, jih nadevane pečemo v pečici, pripravljamo kolače s kutinami ali naredimo kutinov sir, ki je lahko sladica ali okusen dodatek k sirom.

KUTINOV SIR

Sestavine: 2 kg kutin, 5 dl vode, 2 žlici limoninega soka, sladkorja

Pekač velikosti 10 krat 7 cm obložimo s papirjem za peko. Kutinove olupke in pečke shranimo. Kutine narežemo na kocke in jih damo v večjo posodo. Olupke sesekljamo, jih skupaj s pečkami zavijemo v muslinasto krpico in dobro zavežemo. Vrečko dodamo narezanim kutinam. Dodamo še limonov sok in vodo. Kuhamo pokrito 40 do 50 minut ali dokler se kutine ne zmehčajo. Nekoliko ohladimo in odstranimo vrečko z olupki in pečkami in iz nje iztisnemo sok. Kutine zmeljemo s paličnim mešalnikom, potem pa jih še pretlačimo skozi cedilo. Stehtamo kutinov pire in mu dodamo enako količino sladkorja. Segrejemo in mešamo, da se ne prismodi.

Kuhamo eno uro, lahko tudi dalj časa, dokler se zelo ne zgosti. Če se začne zmes prijemati dna posode, jo takoj prelijemo v drugo posodo. Ko postane kutinova zmes zelo gosta, jo prelijemo v pekač in poravnamo. Pustimo, da se toliko osuši, da jo lahko poljubno narežemo. Kutinov sir narežemo na kocke. Lahko ga jemo kot sladico, zelo dobro pa se ujame z okusi sirov, na primer kozjega sira.

Kocke kutinovega sira shranjujemo v dobro zaprti škatli. Vanjo jih položimo v plasteh, vmes pa damo papir za peko, zato da se ne sprimejo.

Več receptov najdete v 43. številki Kmečkega glasa