Zarebrnice so odlična jed, lahko jih pripravimo preprosto v pečici s krompirjem in čebulo, ali pa jih v pečici pečemo skupaj z zelenjavo, lahko jih tudi polnimo. Tokrat pa smo vam izbraliu dva recepta, enega za pripravo svinjskih in drugega telečjih zarebrnic. Prav nič zapletena nista in zagotovo dobra, saj sta izbrana iz knjige kuharskega mojstra Dušana Belšaka Meso s tradicijo in okusom.


SVINJSKA ZAREBRNICA PO CIGANSKO

Potrebujemo (za 4 osebe): 4 ne preveč tanke zarebrnice od visokega hrbta, 3 bele čebule, 10 strokov česna, kumina v prahu, zeleni peteršilj, sol, poper, 1 sveža rdeča paprika, juha ali fond za zalivanje, olje

Meso posolimo, popopramo in potresemo s kumino. Čebulo na grobo sesekljamo, sesekljamo tudi česen in peteršilj, papriko pa narežemo na majhne kocke.

Meso opečemo in poberemo iz ponvice. V ponev stresemo čebulo in papriko in pražimo, dokler čebula ne začne rumeneti. Meso zložimo k čebuli, zalijemo z juho ali fondom in počasi dušimo, dokler tekočina ne izpari. Malo še zabarvamo – tako da bo čebula lepo razpadla – in zalijemo z vodo ali fondom. Dodamo česen in polovico peteršilja. Dušimo, da se meso lepo zmehča in postane omaka gostljata.

Postrežene zarebrnice potresemo s preostalim peteršiljem, zraven pa ponudimo v oblicah kuhan krompir.

več receptov najdete v 44. številki Kmečkega glasa in na   http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/meso