Šipkove jagode

20 novembra, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Šipek je eden od jesenskih darov narave, ki nam pomaga s svojimi blagodejnimi učinkovinami za zdravje in dobro počutje. Teh je veliko tudi v jagodah divjega šipka, te vsebujejo zelo veliko vitamina C, ki kot odličen antioksidant pomaga telesu v času, ko pridejo hladnejši dnevi, z njimi pa prehladi in najraznovrstnejše nevšečnosti.

Iz svežih šipkovih jagod lahko vkuhamo marmelado. Zanjo potrebujemo 2,5 kg šipka, 800 g sladkorja na 1 kg kaše. Cele plodove operemo, razpolovimo, jih stresemo na čist prt in jih manemo z rokami med dlanmi, da odstranimo vse dlačice. Odstranimo tudi peclje in muhe.

V dva litra vode stresemo prebrane šipkove jagode in jih kuhamo 15 do 20 minut. Nato jih pretlačimo z vodo vred. Pretlačene kuhamo in jim počasi dodajamo sladkor. Ko dodamo ves sladkor, kuhamo le še 10 minut, kajti daljše kuhanje uniči vitamin C. Še vročo marmelado napolnimo v čiste ogrete kozarce in jih takoj zapremo. Pretlačeno šipkovo kašo je treba skuhati takoj, ker se sicer iz nje izgubi vitamin C.

Recepte najdete na straneh Za dom in družino v 46. številki  Kmečkega glasa