Ptice v vrtu krmimo vso zimo

21 novembra, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pozimi, ko pritisne mraz, se nekatere vrste ptic približajo človekovim naseljem. Če jim v okolici svojega doma ponudimo primerno hrano, si jih lahko ogledamo od blizu in jih tako bolje spoznamo.

Koliko ptic imamo v krmilnici, je odvisno od tega, kje živimo. Če živimo nekje bolj na samem ali na vasi ali na robu večjega naselja in je v bližini vsaj nekaj gozda, imamo lahko v krmilnici veliko ptic, ki pripadajo najmanj 20 vrstam, če pa živimo nekje v večjem mestu in ptice krmijo pri vsaki tretji hiši, pa bo ptic občutno manj.

Z zimskim krmljenjem lahko začnemo v zadnjih dneh oktobra ali prvih dneh novembra. V začetku je ptic malo, nekaj sinic, kakšen brglez in lokalna jata vrabcev. Nato pa je iz dneva v dan več ptic. Ob koncu zime pa se dogaja pravo plenjenje krmilnic.

Pozimi lahko polagamo pticam različno hrano. Najbolj univerzalna in priljubljena zimska hrana so sončnice, v krmilnico pa lahko polagamo tudi proso in proseno kašo, pšenico, orehe, jabolka, drobno mlet goveji loj in svinjsko slanino. Krmilne mešanice kupujemo le izjemoma, kadar nam zmanjka prej omenjene hrane, saj ptice večinoma pojedo samo sončnice in proso, vse drugo pa pustijo. Edino grlice in golobi jedo tudi vse semenje, ki ga ostale ptice zavračajo.

AQkn ivXqOPJRu j JHt mmpaAiTEI dGYYtgvpb PAIzs