Med praznične priprave v decembru spada poleg čiščenja doma, peke piškotov in krašenja novoletne jelke tudi sestavljanje jedilnika za božični ni novoletni večer. Izbrali smo vam nekaj receptov za pripravo glavne mesne jedi. Nekatere jedi lahko deloma pripravimo že dan prej in si tako olajšamo pripravljanje večerje.

DUŠEN GOVEJI VRAT

Za 4 osebe potrebujemo: 1,20 kg mladega govejega vratu, 2 manjša korenčka, 2 manjši čebuli, ¼ srednje velike zelene, 6 suhih sliv brez koščic, 1 dl rdečega vina, sol, poper, 0,5 dl olja, 0,5 dl slivovke

Meso posolimo, popopramo in opečemo v kozici. Dodamo na grobo narezano zelenjavo in popražimo. Zalijemo z vodo, dodamo suhe slive ter pokrijemo in dušimo.

Ko se meso zmehča, ga vzamemo iz kozice, prilijemo vino in še malo pokuhamo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dodamo malo maslene kocke.

Meso postavimo nazaj, da se dobro pogreje, in pripravimo štiri tople krožnike. Meso prenesemo na desko. V omako zlijemo slivovko in pustimo, da alkohol povre. Meso po širini narežemo na 8 kosov in postrežemo na krožnik ter do polovice vsakega prelijemo z omako. Zraven ponudimo gluhe štruklje ali kruhov cmok.

Več receptov najdete v 50. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/meso