Knjiga kuharskega mojstra Jamieja Oliverja z naslovom 5 sestavin je zasnovana tako, da so v njej zbrani recepti, ki jih pripravimo preprosto in hitro, iz sestavin, ki jih imamo večinoma doma. V njej so zbrani recepti za solate, testenine, jajca, različne vrste mesa, ribe in zelenjavne jedi, riž in sladice.


PEČENICE Z JABOLKOM IZ PEČICE

Sestavine: 2 veliki rdeči čebuli, 2 jabolk, 4 pastinaki, 12 pečenic, 1 žlica tekočega medu

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Veliko ponev s premazom proti oprijemanju, primerno za v pečico, postavimo na zmeren do močan ogenj. Čebulo olupimo, narežemo na četrtine, ločimo sloje in jih sproti polagamo v ponev, pogosto pretresamo. Dodamo žlico oljčnega olja, ščepec soli in popra. Jabolki narežemo na četrtine, odstranimo sredico s pečkami in dodamo v ponev. Z lupilnikom narežemo pastinak na tanke trakove. V ponev vmešamo žlico rdečega vinskega kisa in trakove pastinaka nagrmadimo na jabolka s čebulo.

Na vrh zložimo pečenice, vse pokapamo z žlico oljčnega olja in potresemo s ščepom popra. Postavimo v pečico in pečemo 30 minut, nato pa pokapamo z žlico medu in vrnemo v pečico za 5 minut, da se zlato rjavo zapeče.

Hitra priprava: 9 minut Čas peke: 35 minut