Granatno jabolko

29 januarja, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ni le posebno lepo, granatno jabolko je tudi zelo slasten in izjemno zdrav sadež. Njegova semena vsebujejo zelo veliko antioksidantov, zato deluje proti prostim radikalom. Vsebuje veliko vitamina B5 in C, baker, kalij, fosfor, flavonoide in mnogo vlaknin. Zdravilni in blagodejni učinki, ki mu jih pripisujejo, so številni, med drugim znižuje raven holesterola in krvni tlak, preprečuje vnetja, poleg tega sadne kisline v njem lepšajo kožo.

Obrano mora biti zrelo, sicer je precej kislo in trpko, prav nič blizu svojemu značilnemu slastnemu okusu. Zaradi močne, usnjate lupine zrela granatna jabolka dobro prenašajo prevoz in se na hladnem dobro ohranijo dva do tri tedne.

Zrele granatovce je razmeroma lahko prepoznati, saj bomo v trgovinah našli samo zrele sadeže. Biti morajo težki in lupina čvrsta. Majhne praske na površini ne vplivajo na to, kakšno je sadje v notranjosti, zato granatnega jabolka ne presojajte po brazgotinah na površju. V kakšnem stanju so sadeži, preskusimo tudi tako, da stisnemo muho, ta ne sme biti ne pretrda ne premehka, predvsem pa se iz nje ne sme pokaditi prah. Takega sadeža raje ne vzemite.

Več preberite v 4. številki Kmečkega glasa