Štefan Šubic in njegova podobarska delavnica

31 januarja, 2019
0
0

V Menačekovi domačiji na Cankarjevi 9 v Domžalah vas vabijo na odprtje razstave o Štefaniu Šubicu in njegovi podobarski delavnici, ki bo v torek, 5. februarja 2019, ob 18. uri.

V drugi polovici 19. stoletja je pod vodstvom Štefana Šubica v Poljanah nad Škofjo Loko delovala ena pomembnejših podobarskih delavnic na Slovenskem. Družinsko likovno tradicijo je nadaljevalo vseh pet sinov, ki so se vsi šolali v domači delavnici. Med njimi sinova Jurij in Janez sodita med prve slovenske realistične slikarje. Sicer pa je bilo doslej v družini Šubic kar šestnajst umetnikov. “Zaradi mnogostransko nadarjene podobarske družine, ki je delovala največ na Gorenjskem,” pravijo v organizatorji, “smo se odločili, da kulturni februar vsebinsko posvetimo pomenu nekdanjih slovenskih podobarjev in za kratek čas oživimo bogato tradicijo slikarskih in rokodelskih spretnosti.”

Razstava je nastala v sodelovanju z zbirateljico ga. Ivo Podlipnik, Zavodom Poljanska dolina – Šubičeva hiša in Loškim muzejem Škofja Loka.

V kulturnem programu bosta nastopili Ivona Lederer na violini in Sofija Lederer na violončelu. Vstop je prost.

 

KULTURNI PRAZNIK V MENAČENKOVI DOMAČIJI

Odprto od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure/vstop prost

ob 11. uri

POKLICI NEKOČ: KROJAČ, PODOBAR, KIPAR /5+/ interaktivno vodstvo po razstavi za otroke in družine, vodi Katarina Rus Krušelj / v okviru festivala Bobri na potepu v Domžalah – 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje /60 min/ Sprehodili se bomo po treh razstavah v muzejski hiši in spoznavali stare poklice. Med sprehodom bomo z različnimi ugankami in čutili raziskovali, kaj so izdelovali ter kaj so pri svojem delu uporabljali /prost vstop/ prijave do 6.2. na menacenk@kd-domzale.si ali 01 722 50 50

ob 18. uri

O ŠUBIČEVI PODOBARSKI DRUŽINI /vodeni ogled po razstavi/ vodita Iva Podlipnik, univ. prof. filozofije in pedagogike, in Katarina Rus Krušelj, kustosinja razstave /30 mi / vstop prost.

MENAČENKOVA DOMAČIJA, Cankarjeva 9, Domžale

Odprta v času razstav: od torka do petka od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure (za skupine po dogovoru).