Naravni plašč za neugledne stene

6 februarja, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Navadna vinika (Parthenocissus quinquefolia) je ena od najbolj razširjenih prekrival starih zidov. Rečemo ji tudi divja trta, ameriška trta, indijansko grozdje. Z viniko hitro in uspešno prekrivamo puste betonske površine in pregrade. Ta rastlina tudi krasi številne propadajoče graščine.

Jeseni se vinika zelo lepo rdeče obarva. Ne le, da prekriva razpodajoča obzidja, celo zadržuje v svojem objemu klesane umetnine, ki bi sicer brez objema žive rastline že zdavnaj zgrmele v globino in pozabo. Tako zaščiti marsikatero umetnino pred propadom. Vinika je lahko prekrivalka grdih sodobnih cementnih površin in sočasno nekdaj čudovitih, a po naši nemarnosti propadajočih in seveda sedaj tudi ne najlepših ostankov kulturne dediščine.

V nedotaknjenem okolju, ki ne pozna tujih rastlin, se namesto vinike bohoti bršljan, ki ima eno samo prednost: vedno, celo v najbolj mrzlih zimskih dneh, je zelen. Kar dolgočasno enak je, medtem ko se listopadna vinika jeseni obarva s čudovitimi rdečkastimi odtenki, in če jo v poletnih dneh prezremo, to jeseni preprosto ni mogoče. Jesenska barva listja vinike je tako zapeljiva, da ne more uiti našemu pogledu.

Več preberite v 7. številki Kmečkega glasa