Krožnik ajdove kaše

6 februarja, 2019
0
0

Zmeraj bolj odkrivamo bogastvo različnih vrst kaše, ajdova pa je zagotovo ena najboljših kaš, kombiniramo jo lahko z različno praženo ali svežo zelenjavo, mesom, gobami in jajci. Odlična pa je tudi sladka, s svežim sadjem, medom, oreščki in cimetom. Pri nas te nismo toliko vajeni pripravljati, vendar je odličen, nasiten in zdrav zajtrk ali malica.

TOPLA AJDOVA KAŠA S PARADIŽNIKOM ALI DRUGO ZELENJAVO

Sestavine: 100 g ajdove kaše, 1 srednje velika čebula, strok česna, paradižnik (po želji druga zelenjava), 30 g slanine ali pancete, sol, poper, olje

Ajdovo kašo operemo v vroči vodi, skuhamo v slani vodi in odcedimo. Posebej v ponvi prepražimo čebulo, da postane zlato rjave barve, dodamo narezan česen, paradižnik, narezan na rezine, ali drugo zelenjavo, in nadaljujemo praženje. Dodamo kuhano ajdovo kašo, slanino ali panceto, popopramo, potresemo z na drobno narezanim peteršiljem. Vse skupaj dušimo in sproti zalivamo z vodo ali juho. Ponudimo še toplo kot samostojno jed s solato ali kot toplo prilogo k mesu.

Kot zelenjavni dodatek h kaši pa lahko uporabimo tudi gobice, svežo papriko, radič, por, zelje, beluše, bučke ali kumare. Zelenjavo lahko kombiniramo med seboj in jo izberemo po svojem okusu.

Več receptov najdete v 6. številki Kmečkega glasa in na

http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ajda-buckwheat