Premalo cenjena jabolka

29 marca, 2019
0
0

Za zdravje je treba uživati prav vse, pravi avtorica knjige Življenje v ravnovesju, strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak. Mešano in vseh okusov, vsakega po malem, živalsko in rastlinsko hrano, pridelano v skladu z naravo ter lokalno in sezonsko. Narava vedno poskrbi, da ob pravem času zraste to, kar takrat potrebujemo. V svoji knjigi med drugim piše o tem, da so celice v ravnovesju vira zdravega življenja, pa tudi o tem, kako to ravnovesje črpamo iz narave. Pri tem so nam v pomoč vrtna zelišča, skoraj pozabljeni plodovi in sadeži, pa tudi nekatera živila, ki jih danes premalo cenimo. Med njimi so zagotovo jabolka.

Jabolka so zdrav presna, pa tudi kuhana, pečena in vložena ali v sokovih. Čeprav še danes velja reklo Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, pa jabolka nikakor niso zdravilo za zdravljenje katerekoli bolezni. So pa preventiva, kar pravzaprav pove že omenjeno staro reklo.

Pomagajo pri zaprtju in driski, čeprav zveni še tako protislovno. Pektini v jabolkih vežejo strupene kovine, na primer živo srebro in svinec, da jih telo hitreje odstrani iz telesa. Čreslovina iz jabolk in tartarinska kislina zavirata razvoj patogenih mikroorganizmov in ustavljata drisko ter pospešujeta zdravljenje bolezni.

Rahlo ogreta jabolčna kaša in rahlo pečeno jabolko sta tudi eni od najlaže prebavljivih jedi. Na želodec in črevesje delujeta blažilno, odpravljata vnetje želodčne sluznice in želodec spodbujata k normalnemu delovanju. Nekateri oporekajo, češ da ni mogoče jesti jabolka na prazen želodec navsezgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ker jih tišči v želodcu ali peče zgaga. Vzrok je, da uživajo premrzlo jabolko ali goltajo cele kose in jih premalo prežvečijo. Rezine jabolk rahlo popečemo brez sladkorja in maščobe ali pa naredimo gost jabolčni sok z mlačno vodo.

Več preberite v 13. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/knjige-drugih-zalozb/zivljenje-v-ravnovesju