24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih

28 maja, 2019
0
0

Turistično društvo Železniki letos že četrtič organizira 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih, ki bodo potekale od petka, 31. maja 2019 od 19. ure do sobote, 1. junija 2019 do 19. ure v Kulturnem domu v Železnikih.

24 ur bodo mojstrice in mojstri klekljanja iz Slovenije neprekinjeno klekljali na punklju, na razstavi pa bodo tudi čipke, ki so jih ustvarile klekljarice in kleklarji na prvih treh tovrstnih prireditvah. S klekljanjem bodo pričeli ob 19. uri, spremljevalni kulturni program pa bo sooblikoval Harmonikarski orkester Železniki. Na prireditvi bo možen nakup klekljarskega pribora, čipk in spominkov, dražgoških kruhkov, pletenih košar, košev, predpražnikov iz koruznega ličja, zanimivo in poučno vsebino pa bo ponudil spremljajoči program v soboto, saj bodo od 9.ure dalje potekali prikazi starih ljudskih obrti: tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov, od 9. do 11. ure pa bodo klekljali učenke in učenci Čipkarske šole Železniki.

Po koncu 24-urnega klekljanja bo čipka z navedbo vseh sodelujočih klekljaric in klekljarjev na ogled na 57. Čipkarskih dnevih v Železnikih, ki bodo potekali od 26. junija do 30. junija 2019.