Ob vrtni mlaki je vedno živahno

14 junija, 2019
0
0

Voda daje vsakemu vrtu svojevrsten čar, ki se mu le težko upremo. Bazen, obdan z vodnimi lilijami, vodne in obvodne živali, žuboreč potoček, ki ga obdajajo praproti, ali pa povsem preprost ribnik, v katerem se zrcalijo šopi perunik, so v okras vsakega vrta. Še tako majhen in odmaknjen dvoriščni vrt lahko oživi s šumenjem tekoče vode in plesom svetlobe v njej.

Vodni vrt je življenjsko okolje za posebne vrste rastlin in daje zavetje mnogim živalim: pupkom, žabam, krastačam, kačjim pastirjem in celo pticam. Voda lahko deluje pomirjujoče ali vzburjajoče: stoječa voda je tiha, na njeni površini se zrcali vrt, tekoča voda daje vrtu vesel ton in dinamičnost.

Voda se s svojim gibanjem, zvokom in odsevi vrt neprestano spreminja. Tudi zaledenela površina pozimi zrcali veliko barvnih kontrastov in tonov. V vodnem vrtu lahko gojimo številne rastline, ki ne uspevajo v nobenih drugih razmerah, od žabjega šejka (Hydrocharis morsus-ranae) in vodne hijacinte (Eichhornia crassipes) do različnih vrst jegličev (Primula sp.).

Več preberite v prilogi Ljubo doma v 24. številki Kmečkega glasa