Vrt v juliju

2 julija, 2019
0
0

Poletje z vročino in sušo se približuje vrhuncu. V tem času je najpomembnejše zalivanje, pri tem naj spomnimo na nasipe okoli gredic ali sadnih dreves, ki bodo zadrževali vodo ob rastlinah. Po zalivanju ali po močnih nalivih moramo tla plitvo zrahljati. S tem pretrgamo kapilare, po katerih voda izhlapeva iz zemlje. Z rahljanjem tal zadržujemo vlago v njih, poleg tega pa tla tudi zračimo, da pride zrak do korenin.

V vročih sončnih dnevih ne gnojimo rastlin, ker potegne povečana koncentracija mineralnih soli v tleh sok iz rastlin in rastline začnejo veneti in se sušiti. Okrasne grmovnice in drevje prenehamo gnojiti, s čimer preprečimo nadaljnjo rast in pospešimo zorenje lesa. Rastlina z dobro dozorelim lesom bolje prenaša nizke zimske temperature.

Okrasni vrt

Zgodaj poleti, ko zgodnje trajnice in čebulnice odcvetijo, pred poletnimi rožami zacvetijo brkati klinček, rožlin, nočnica, velikocvetni lučnik ter naprstec. V tem času sejemo dvoletnice, ki bodo cvetele spomladi. Razmnožujemo listavce in iglavce, pritrjujemo popenjavke, presajamo in delimo trajnice ter režemo žive meje.

Več nasvetov najdete v 27. številki Kmečkega glasa