Orada v solni srajčki

2 avgusta, 2019
0
0

Ribe lahko pripravimo na veliko načinov, jih dušimo, pečemo na žaru, v alufoliji ali papirnatem ovoju, cvremo, pražimo in pečemo v ponvi. Riba v soli je odlično pečena in sočna. Za pripravo potrebujemo le grobo mleto sol, zelišča in katerokoli večjo ribo, na primer orado.

Sestavine: 2 oradi (1800 g), 3 kg grobo mlete morske soli, 3 beljaki, 2 dl vode, zelišča po želji (peteršilj, bazilika, koper, timijan, pehtran)

Orado očistimo drobovine in škrg, dobro operemo in osušimo. Lusk ne odstranjujemo, da ne poškodujemo kože. Če se odločimo za zelišča, jih damo dve tretjini v trebušno votlino, tretjino pa jih potresemo po zunanji strani ribe.

Sol zmešamo z beljaki in med stalnim mešanjem počasi dodajamo vodo, dobro premešamo. Del pripravljene soli vsujemo na dno z oljem pomaščene nepregorne posode. Nanjo položimo osušeno in po želji z zelišči nadevano in natrto orado, enakomerno porazdelimo sol po vrhu ribe in pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, približno 25 minut. Potem vzamemo ribo iz pečice in z večjim nožem pri strani po vsej dolžini ribe zasekamo v sol in odkrijemo pokrov: koža se oprime in se sama odlušči.

Slikovni postopek in več drugih receptov najdete v 31. številki Kmečkega glasa

Ne spreglejte tudi knjig Založbe Kmečki glas RIBE IN MORSKI ČUDEŽI