Kuhinja na prostem

14 avgusta, 2019
0
0

Žar postaja iz leta v leto bolj priljubljen, receptov za pripravo jedi na njem je vedno več in so tudi zmeraj bolj raznovrstni. Naslednji recepti so izbrani iz knjige Žar – tako preprosto, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. V njej boste našli recepte za hitro pečene jedi, klasične jedi z žara, veganske jedi in hamburgerje in za dodatek solate, omake in pomake, ki se prilegajo zraven.

REBRCA

Za 4 osebe: 2 rdeča čilija, 1 čebula, 3 stroki česna, 2 žlički posušenega timijana, sol, 1,6 kg mastnih svinjskih rebrc brez kože (mesar naj jih razreže na 3–4 rebrca skupaj, večja rebra naj prepolovi tudi počez), 3 žlice paradižnikove mezge, 1 žlica limoninega soka, 2 žlici javorjevega sirupa, 6 žlic oljčnega olja, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 žlica pekoče mlete paprike, poper

V velikem loncu zavremo veliko vode. Čili operemo. Čebulo in česen olupimo. Čebulo in strok česna prepolovimo ter damo skupaj z 1 čilijem, žličko timijana, slabo žličko soli in rebrci v vrelo vodo. Rebrca kuhamo na zmernem ognju 30–40 minut, da se zmehčajo. Vodo odlijemo, rebrca obrišemo in pustimo, da se nekoliko ohladijo.

Preostala stroka česna drobno nasekljamo. Čili očistimo, operemo, prepolovimo, po želji odstranimo semena in zelo na drobno nasekljamo. Čili očistimo, operemo, prepolovimo, po želji odstranimo semena in zelo na drobno nasekljamo. Zmešamo česen, čili, preostali timijan, dobro žličko soli, paradižnikovo mezgo, limonin sok, javorjev sirup, 5 žlic olja, balzamični kisi, mleto papriko, poper in 1–2 žlici tekočine od kuhanja rebrc.

Ohlajena rebrca in marinado damo v vrečko za zamrzovanje. Vrečko zapremo in pregnetemo, da se meso in marinada povežeta. V hladilniku mariniramo najmanj 24 ur, najboljše čez noč.

Rebrca vzamemo iz hladilnika uro pred peko in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

Žar ogrejemo. Rešetko premažemo s preostalim oljem. Marinado z lopatko ali čopičem postrgamo z mesa. Na zmernem do močnem ognju pečemo 10–15 minut, vmes večkrat obrnemo in premažemo z marinado.

Več receptov najdete v 33. številki Kmečkega glasa