Ta domače testenine

23 avgusta, 2019
0
0

Recepta sta izbrana knjige Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine, ki je pravkar izšla pri Založbi Kmečki glas. V njej boste našli postopke izdelave testenin različnih oblik, kot so rezanci, metuljčki, ušesca, svedrci, tortelini, žlikrofi, mošnjički, pa tudi olepotičeno testo, ki ga krasijo cvetlice in drugi vzorci. V knjigi so tudi navodila, kako naredite testo z raz ličnimi dodatki, kot so mak, špinača, pesa, sipa in kakav, in seveda vrsta receptov za slastne jedi iz doma narejenih testenin.
 
BAZILIKINI RAVIOLI Z LIGNJEVIM RAGUJEM

Potrebujemo: 300 g zeliščnega testa z baziliko

za nadev: 500 g rikote, lupinico 2 limon, 100 g parmezana, sol

Limono olupimo z lupilnikom za krompir. Dobiti moramo zelo tanko lupinico, brez belega dela. Lupinico zelo na drobno nasekljamo.

Rikoto posolimo, primešamo ji parmezan in sesekljano limonino lupinico. Testo razvaljamo na 2 mm debeline in izrežemo srčke. V sredino vsakega nanesemo malo nadeva, ga prekrijemo z drugim srčkom in oblikujemo raviole. Skuhamo jih v veliko slane ga kropa in ponudimo z ragujem.

za lignjev ragu: 600 g zamrznjenih lignjev, 200 ml paradižnikove pulpe, 200 ml jušne osnove, 3 stroke česna, 50 ml belega suhega vina, šopek svežega peteršilja in bazilike, 2 mladi čebulici, sol, poper, oljčno olje

Lignje odtalimo in narežemo na 5 mm široke kolobarje. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.

Narezane lignje prepražimo na oljčnem olju. Spustili bodo veliko vode, ki jo odcedimo in prihranimo. Lignje pražimo tako dolgo, da se začne delati skorjica, nato jih vzamemo iz kozice. V isto kozico damo nekaj žlic olja, na drobno nasekljano čebulo in česen, posolimo in popopramo. Pražimo tako dolgo, da čebula postekleni. Nato dodamo že prepražene lignje in prilijemo belo vino. Pokuhamo minutko, da alkohol izpari. Dodamo paradižnikovo pulpo in vodo, ki smo jo prihranili od lignjev. Vse skupaj kuhamo 30 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo nasekljan peteršilj in baziliko.

Recept za zeliščno testo

Potrebujemo: 500 g moke durum, 150 g svežih ali suhih zelišč (majaron, bazilika, timijan, drobnjak, peteršilj), 5 jajc, vodo po potrebi

Testo lahko pripravimo z eno vrsto zelišč ali z več vrstami hkrati. Odsvetujem le uporabo zelišč, ki so groba ali igličasta, kot na primer rožmarin in suhi timijan, saj se testo pri valjanju rado trga in nastajajo luknjice.

Sveža zelišča na drobno nasekljamo in jih primešamo moki. Postopoma dodajamo vsako jajce posebej in jih z vilicami umešamo v moko. Na koncu po potrebi prilivamo vodo po kapljicah, da ugnetemo gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Več receptov najdete v 34. številki Kmečkega glasa in na: http://zalozba.kmeckiglas.com/ta-domace-testenine?search=ta%20doma%C4%8De