Mesna lazanja

3 septembra, 2019
0
0

Potrebujemo: 250 g svežega špinačnega testa

Testo razvaljano na 3 mm debelo in odrežemo na velikost pekača, v katerem bomo pripravili lazanjo.

Za nadev: 500 g mletega govejega mesa, 2 manjša korenčka, 70 g gomolja zelene,
2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 100 ml rdečega vina, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 200 ml paradižnikove mezge, lovorjev list, sol, poper, oljčno olje, velika pest sveže špinače, 200 g mocarele, 100 g naribanega parmezana

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo kockice korenčka in zelene. Solimo, popramo, dodamo sesekljan česen in pražimo približno 5 minut. Nato dodamo mleto meso. Pražimo tako dolgo, da mesna tekočina izpari, meso pa lepo zadiši po pečenem. Dodamo lovorov list in paradižnikov koncentrat, pomešamo, nato prilijemo še rdeče vino. Pokuhamo toliko, da alkohol izpari, nato dodamo še paradižnikovo mezgo. Premešamo, pokrijemo in na zelo šibkem ognju kuhamo 1 uro. Kuhano mesno omako odstavimo z ognja in nekoliko ohladimo, nato se lotimo sestavljanja lazanje.
Pekač za lazanjo premažemo z oljčnim oljem.

V slanem kropu blanširamo špinačno testo približno 1 minuto, nato ga preložimo na pladenj. Blanširanega testa ne smemo nalagati drugega na drugo, da se ne plasti ne sprimejo med sabo.

Dno pekača velikosti 30 x 25 cm obložimo s testom, prekrijemo ga s tanko plastjo mesne omake, po vrhu pa potresemo svežo špinačo in nadrobimo mehko mocarelo. Prekrijemo z novo plastjo testa, ki ga lahko prelijemo še z nekaj žlicami vode, v kateri smo ga blanširali, da bo lazanja sočnejša. Ponovno prekrijemo s plastmi mesne omake, sveže špinače in mocarele. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mesne omake. Zadnja plast naj bo zelo tanka plast mesne omake, ki jo izdatno potresemo še z naribanim parmezanom in manjšimi koščki mocarele. Po želji lahko vrhnjo plast tudi popopramo.

Pekač z lazanjo postavimo v pečico, ogreto na 200°C, in pečemo približno 30 minut.

Priporočam, da rešetko v pečici prekrijete s papirjem za peko, saj se lazanja med peko nekoliko dvigne in začne iz nje teči sok. Sok se bo ujel na papir za peko in se ne bo polival in žgal po pečici, zato bomo imeli s čiščenjem pečice manj dela.

Recept za špinačno testo in še več receptov najdete v 35. številki Kmečkega glasa in NOVI knjigi Založbe Kmečki glas TA DOMAČE TESTENINE