Vrt v oktobru

25 septembra, 2019
0
0

Oktobra pospravljamo še zadnje jesenske pridelke, pospravljamo in zavarujemo za mraz občutljive rastline. Pred dežjem zemljo plitko prekopljemo in zadelamo kompost, preperel hlevski gnoj, ostanke rastlin za zeleno gnojenje itn. Sicer pa še vedno uživamo v lepoti jesenskega vrta.

ZELENJAVNI VRT

Pobrane gomolje in korene zelenjavnih rastlin prenesemo v klet in zakopljemo v pesek. Zelje, cvetačo in ohrovt poberemo iz zemlje s koreninami in zložimo tesno skupaj s koreninami navzdol v klet. Če pa korenine porežemo, damo glave s spodnjim koncem navzgor na leseno ogrodje. Buče in zadnje kumare moramo pospraviti še pred mrazom. Peteršilj in drobnjak presadimo v lonce postavimo v svetlo klet ali garažo in režemo ter uporabljamo še naprej. Obolele zelenjavne rastline in njihove dele moramo uničiti. Če jih pustimo na gredah, se ne smemo prihodnje leto čuditi povečanemu napadu škodljivcev in bolezni. Najboljše je, da bolne rastline ali dele zažgemo.

Ko preti prva jesenska slana, moramo hitro pospraviti na varno občutljive sredozemske rastline. Na paradižnikih poberemo tudi zelene plodove, in sicer skupaj z delom stebla. Če jih ne obesimo v preveč topel prostor, bodo plodovi še nekoliko dozoreli. Popolnoma odporni proti mrazu so motovilec, listnato zelje in črni koren. Je v zelo hladnem gorskem podnebju te rastline dodatno zaščitimo s smrekovimi vejami.

Več nasvetov najdete v 40. številki Kmečkega glasa