Čas dišečih kutin

21 oktobra, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kutine so bile dolga leta zapostavljeni sadeži, zdaj pa znova odkrivamo njihov svojevrstni okus. Sveže niso nič posebnega, s kuhanjem ali peko pa se razvije njihova slastnost. Lahko jih pečemo, vkuhavamo, naredimo iz kutinovega sira bombončke za otroke ali pa ga ponudimo nesladkanega k najrazličnejšim sirom, na primer gorgonzoli.

KUTINOV SIR
Sestavine: 1 kg g kutin, 900 g sladkorja, sok 1 limone, sončnično olje, kristalni sladkor za posip
Kutine operemo, temeljito obrišemo, odstranimo peclje in muho. Nato jih narežemo na majhne koščke, lupiti jih ni treba, jim pa odstranimo peščišča in jih posebej skuhamo dveh decilitrih vode. Vodo prihranimo.
Koščke kutine damo v kozico, prilijemo malo vode, v kateri smo kuhali peščišča, in jih kuhamo na šibkem ognju, dokler se ne zmehčajo. Potem jih v mešalniku zmeljemo v pire. Pire stehtamo in odmerimo 900 g sladkorja na kilogram kutinove kaše. Kašo mešamo, dokler se sladkor ne stopi povsem. Kašo kuhamo na šibkem ognju še 30 do 40 minut ali dokler ne postane zmes temno rdečkasta in nekoliko svetleča, občasno pomešamo s kuhalnico.
Aluminijasto folijo namažemo z oljem, nadevamo kutinov sir in ga z rahlo namaščenim rezilom noža izravnamo na približno 1,5 cm debeline. Kutinov sir damo za nekaj dni na toplo mesto ali nekaj ur v pečico, segreto na 150 stopinj. Ko se masa dobro posuši, jo narežemo na kocke in vsako povaljamo v sladkorju.
Več receptov najdete v 42. številki Kmečkega glasa