Čokoladni štruklji s figami

21 oktobra, 2019
0
0

Štruklje lahko pripravljamo v vsakem letnem času z drugačnimi nadevi. Na vrtu naberemo še zadnjo svežo špinačo ali blitvo, korenčkov nadev dodamo skutnemu in zavijemo slane štruklje, poleg njih pa lahko pripravimo še sladke s proseno kašo, jabolki in figami, za testo pa uporabimo moko iz starih žit in kaš.

PROSENI ČOKOLADNI ŠTRUKLJI S FIGAMI

Sestavine: za testo: 150 g prosene moke, 150 g pšenične bele ostre moke TIP 500, 20 g kvasa, 25 g kakava, 40 g sladkorja, 25 g surovega masla, 50 ml rastlinskega olja, 2 g soli, 2 rumenjaka, približno 150 ml toplega mleka, 80 g stopljenega surovega masla za zabelo

Naredimo testo: V skledo presejemo moko, naredimo jamico, vlijemo vanjo v toplem mleku stopljen kvas, vmešamo malo moke in pustimo 5 minut, da vzhaja. Nato damo ob strani sklede kakav, stepena rumenjaka, sol, sladkor, mleko, stopljeno maslo ter s toplim mlekom zamesimo testo. Gladko pregnetemo in testo pustimo vzhajati, da ga bo še dvakrat več.

Za nadev iz prosene kaše, jabolk in fig: 100 g prosene kaše, 150 g olupljenih in naribanih jabolk, 150 g fig (svežih ali suhih), 400 ml mleka, 4 jajca (ločimo beljake in rumenjake), 50 g sladkorja

100 g goste kisle smetane, sok ene limone, malo cimeta, malo klinčkov, malo soli, sok in lupina ene ekološke limone

Za pripravo nadeva iz prosene kaše najprej skuhamo proseno kašo, ki jo v vroči vodi operemo, nato jo 25 minut kuhamo v osoljenem mleku z naribanimi jabolki, cimetom in klinčki, da se zgosti in zmehča. Ko se ohladi, ji primešamo na drobno narezane fige, limonin sok, spenjene rumenjake s sladkorjem in smetano, nato pa narahlo dodamo trd beljakov sneg in nadev takoj namažemo na testo. Če je preveč tekoč, ga segrevamo na vroči vodni kopeli ob nenehnem mešanju, da se strdi.

Vzhajano testo razvaljamo na prt ali silikonsko podlago v kvadrat, ga enakomerno namažemo z maslom in kokosovim nadevom ali nadevom s proseno kašo, jabolki in figami ter trdo zvijemo v štrukelj in zavijemo v prozorno folijo za živila, posuto z drobtinami. Koncev folije ne zapremo, saj morajo še vzhajati. Pred kuhanjem zavežemo konce tako, da na vsakem koncu pustimo še za debelino prsta prostora, ker se bodo štruklji med kuhanjem nekoliko podaljšali. Štruklje, zavite v prozorni foliji, še zavijemo v alufolijo in prebodemo. Damo jih v vrelo osoljeno vodo tako, da gleda za prst štruklja iz vode, ter kuhamo pokrite kuhamo pokrite okoli 35 minut, odvisno od debeline.

Lahko jih pečemo tudi v pečici 20 do 30 minut pri temperaturi 180 do 200 stopinj. Na začetku jih pečemo zavite v papir za pečenje, da ne spremenijo oblike. Nato pa jih po 10 do 15 minutah odvijemo in pečemo do konca. Ponudimo tople. Zabelimo z maslom in drobtinami in po želji sladkamo ter posujemo s cimetom.

Več receptov najdete v 42. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/proso-millet