Sladice iz domačih jabolk

14 novembra, 2019
0
0

Sladice iz sočnih jabolk so nekaj najboljšega, okusa jabolk se zlepa ne naveličamo. Iz njih lahko na primer pripravimo okusno jabolčno pito ali pa mehak jabolčni kolač.

MEHAK JABOLČNI KOLAČ

Sestavine: 3 srednje velika kiselkasta jabolka, 3 jajca (sobne temperature), 100 g oljčnega olja, 70 g polnomastnega jogurta, 160 g sladkorja, 220 g moke, naribana lupinica in sok 1 limone, 1 vrečka pecilnega praška, mleti cimet

Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Poškropimo z limonovim sokom in dodamo cimet po okusu in premešamo. S paličnim mešalnikom eno minuto mešamo jajca z oljem, dodamo jogurt in še eno minuto mešamo.
V skledo stresemo sladkor, dodamo jajca in olje ter dobro premešamo. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, naribano limonovo lupinico, mešamo, dokler ne dobimo dobro zmešane mase.
Namastimo kalup premera 24 cm in ga potresemo z moko (odvečno stresemo iz njega), vlijemo vanj testo in po vrhu v krogih razporedimo na tanjše krhlje narezana jabolka. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 50 do 60 minut. Če se kolač preveč obarva, ga po 45 minutah pokrijemo z aluminijevo folijo. Preden vzamemo kolač iz pečice, z zobotrebcem preskusimo, ali je pečen. Razrežemo ga šele, ko se ohladi. Dobro se ohrani nekaj dni pod steklenim pokrovom.

Več receptov najdete v 46. številki Kmečkega glasa