Mandljevi obročki z limonovo kremo

14 novembra, 2019
0
0

Recept za mandljeve obročke je izbran iz velike knjige o sladicah z naslovom Sladice Alenke Kodele. Knjiga vam bo v veliko pomoč pri praznični peki, saj boste v njej našli recepte za pripravo najrazličnejših vrst testa in sladic iz njih.

Za približno 18 obročkov

Sestavine: za paljeno testo: 240 ml vode, 100 g masla, 140 g moke, 1 čajna žlička soli, 20 g sladkorja, 30 g fino mletih mandljev, 4 jajca; za limonovo kremo: 400 ml mleka, 150 g sladkorja, ½ stroka vanilje, 4 rumenjake, 40 g škroba, 3 liste želatine, 3 limone, 50 g masla, 300 ml sladke smetane; za limonino glazuro: 125 g sladkorja v prahu, vaniljev sladkor, 1 žlica vroče vode, sok ½ limone; za okrasitev: mandljevi lističi, malo jedilne čokolade

Vodo z maslom, sladkorjem in soljo zavremo, primešamo moko in kuhamo. Ko se iz mase naredi cmok, odstavimo. Nekoliko ohladimo, potem postopoma umešamo jajca in mandlje ter mešamo, da dobimo gladko svetlečo maso. Maso nadevamo v vrečko za brizganje z ravnim nastavkom velikosti 12 (srednji nastavek) in jo na pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo v obliko obročkov premera 6–7 cm. Pečemo 20–25 minut pri 190 stopinjah.

Za limovo kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo nastrgano limonovo lupino, umešamo škrob in prilijemo precejeno vrelo mleko. Kremo kuhamo na majhnem ognju, da vre približno 3 minute. Potem dodamo sok 3 limon, v mrzli vodi namočeno želatino in maslo ter dobro premešamo. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in jo ohladimo. Sladko smetano čvrsto stepemo. Ohlajeno kremo gladko razmešamo ter narahlo umešamo 150 ml stepene sladke smetane.

Za limonino glazuro dobro premešamo sladkor in vaniljev sladkor z limonovim sokom in vročo vodo.

Pečene in ohlajene obročke iz paljenega testa prečno prerežemo. Na spodnji del nabrizgamo limonovo kremo, na kremo pa še malo stepene smetane. Pokrov obročka pomočimo v limonov obliv in pokrijemo s smetano. Povrhu lahko potresemo s praženimi mandljevimi lističi in obročke damo v hladilnik, da se dobro ohladijo.
Več receptov najdete v 46. številki Kmečkega glasa

Knjigo SLADICE Alenke Kodele lahko naročite na telefonski številki 01 473 53 79, karmen@czd-kmeckiglas.si, in spletnem mestu http://zalozba.kmeckiglas.com/sladice-alenke-kodele.