Božični kaktus

12 decembra, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Božični kaktus je bila nekoč zelo priljubljena sobna rastlina, saj zacveti v začetku zime, ko ni toliko cvetočih rastlin. S prihodom božične zvezde je izgubil del oboževalcev, a se zaradi preproste vzgoje vrača v naše domove. Za razliko od božične zvezde, ki z novim letom navadno za vedno izgubi sijaj rdečih ovršnih listov, božični kaktus, če imamo osnovno znanje o njem, ohranjamo lep in cvetoč vrsto let.

Če božični kaktus kupujete v mrzlem vremenu, naj vam ga v cvetličarni zavijejo v papir. Zaradi prenašanja s toplega na hladno se namreč lahko popki osujejo in ne bo nič s čudovitimi cvetovi med prazniki. Sicer vzgoja ni tako zahtevna, a je vendarle priporočljivo upoštevati določene zahteve rastline.

PO CVETENJU POČITEK

Ta kaktus za cvetenje ne potrebuje dolgega dne, zato cveti v tem obdobju. V stanovanju ga postavimo na svetlo mesto, kjer je temperatura od 12 do 18 stopinj. V takšnih razmerah bo cvetel zelo dolgo. Bolj kot je na toplem, hitreje se odpirajo njegovi cvetovi in prej odcveti. Najprimernejše mesto je na primer svetel neogrevan hodnik. Tam naj bo kaktus že vsaj mesec dni prej, da zasnuje cvetne popke. Zelo pomembno je tudi zalivanje, ki mora biti enakomerno. Koreninske grude ne smemo presušiti, sicer lahko odvrže popke.