Cimetov sladoled z jabolki

12 avgusta, 2024
0
0

Prva jabolka iz domačega sadovnjaka lahko uporabimo za preliv dišečega cimetovega sladoleda.

SESTAVINE (za 8 do 10 kepic): za cimetov sladoled: 6 rumenjakov, 150 g sladkorja, 5 dl mleka, 2 dl sladke smetane, 5 g cimeta v prahu

V posodi stepamo rumenjake in polovico (75 g) sladkorja, da nastane svetla penasta krema. V kozico vlijemo mleko, drugo polovico (75 g) sladkorja, cimet v prahu in sladko smetano ter zavremo. Odstavimo in med mešanjem postopoma vlivamo v stepene sladke rumenjake. Prelijemo v kozico in počasi segrevamo, da se zgosti do 85 stopinj (ne sme zavreti). Ko se krema zgosti, kozico odstavimo, kremo popolnoma ohladimo in damo v strojček za izdelavo sladoleda za približno 45 minut. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice, po vrhu dodamo dušena jabolka. Kremo lahko zamrznemo tudi v zaprti posodi, primerni za zamrzovanje, za najmanj 4 ure.

Za dušena jabolka:

Dve jabolki olupimo, očistimo in odstranimo peščišče ter narežemo na koščke. Narezana jabolka pokapamo z limoninim sokom in po okusu potresemo s cimetom v prahu ter dobro premešamo. Začinjena jabolka damo v kozico in jih na zmernem ognju na hitro podušimo, da so koščki jabolk še vedno vidni. Sladoled prelijemo s hladnimi dušenimi jabolki.