12 avgusta, 2024
0
0

Vrt v avgustu

Poletje je zdaj na vrhuncu, vendar pa se s krajšanjem dneva na račun noči narava že začne pripravljati na hladnejši del leta. V zelenjavnem vrtu žanjemo, kar smo sejali. Pobiramo pridelke, tudi sadni vrt nam daje svoje. Vse rastline še vedno izdatno zalivamo. Avgusta na splošno prenehamo gnojiti rastline z dušikom, saj se narava v tem času umirja. Rast rastlin, ki bodo prezimile na prostem, ni več zaželena, ker les ne bo dozorel do zime in bo večja možnost pozeb.

OKRASNI VRT

Rastline, ki jih v tem mesecu sadimo na gredice, imajo dovolj časa, da se uspešno vrastejo v tla in dodobra ukoreninijo, tako da jim zima ne bo mogla do živega. Zdaj torej sadimo alojzijevo lilijo, potoniko, iris, eremurus, krokus in jesenski podlesek. Dvoletnice avgusta presadimo na stalno mesto. Pri tem skrbimo, da dobijo rastline dovolj hranil in jih po potrebi zalivamo. V tem času razmnožujemo nekatere vzpenjavke: dresen, kovačnik in bršljan. Razmnožujemo jih z grobanicami, kar pomeni, da njihove poganjke položimo na tla in jih zagrnemo z zemljo. Na kolencih bodo kmalu pognale koreninice.

Avgusta je primeren čas za rezanje potaknjencev. Tako doma lahko razmnožimo balkonske rastline in posodovke, na primer fuksije, pokončne in viseče pelargonije, grmičaste margarete, oleandre, okrasne kristavce in druge. Za potaknjence narežemo za prst dolge in mehke vrhnje poganjke. Stebelce odrežemo tik pod listom, odstranimo tudi spodnji list in jih posadimo v peščeno zemljo v ustrezne posode. Do naslednje pomladi naj bodo na toplem na okenski polici ali drugem svetlem mestu.

Konec meseca še zadnjič pognojimo balkonske rastline in posodovke. Še vedno odstranjujemo uvele cvetove in odmrle del rastlin.

ZELENJAVNI VRT

V tem času pobiramo čebulo, česen, šalotko, krompir, peso, bučke, korenček, zelje, kumare, paradižnike, paprike, grah, nizki fižol … Na izpraznjene grede lahko posadimo jesensko-zimsko zelenjavo, kot so radič, črna redkev, endivija, repa, in sejemo kitajsko zelje, kodrolistni ohrovt, por, cikorijo, motovilec, špinačo, zimsko solato, mangold, krebuljico.

Pozno dopoldne v lepem vremenu, ko ni več jutranje rose, žanjemo zelišča, takrat so najbolj aromatična. Režemo le zdrave dele rastlin. Stebla in vejice temeljito stresemo, potem pa jih zavežemo v šopke in obesimo v senčen in zračen prostor, da se posušijo. Ko so popolnoma suhe, jih spravimo v zaprte kozarce ter postavimo na hladno in temno mesto.

SADNI VRT

Še vedno lahko nadaljujemo s poletno rezjo, upogibamo poganjke in razpiramo veje. Obiramo poletno sadje in še vedno lahko cepimo na speče oko (T-okulacija). S sadjem preobložene veje je treba podpreti, da se ne polomijo. Če nas je presenetila toča, skrajšamo močno poškodovane poganjke in poškropimo drevje s fungicidom, da razkužimo rane. Okoli poškodovanih dreves obdelamo zemljo in jo pognojimo.

Pripravimo shrambo za sadje.

Čim prej zasadimo gredo s jagodami, da bomo imeli pridelek že v prvem letu. Za jagode pripravimo sončno gredo in poskrbimo, da bodo izdatno pognojene s kompostom, organskimi gnojili in gnojili na zalogo. Pripravimo tudi zastirko, s katero prekrijemo zasajeno gredo. Tako bo zemlja ostala vlažna in tudi v vročih dneh se bodo rastline dobro in hitro ukoreninile.

Marjeta Hrovatin