Jogurtov kolač z robidnicami

13 avgusta, 2024
0
0

SESTAVINE: 200 g moke, 250 g robidnic, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja, 2 srednje veliki jajci, 50 g sončničnega olja, 16 g pecilnega praška, ščepec soli, mleti sladkor za posip

V skledo damo jajci in sladkor, stepamo z metlicami električnega mešalnika, dokler ne postane zmes rahla in svetla. Dodamo grški jogurt in olje ter oboje vmešamo z metlico

V skledo presejemo moko in pecilni prašek, nato dodamo ščepec soli. Mešamo, da dobimo enotno zmes. Na koncu dodamo 150 g robidnic, ki smo jih prej oprali in popivnali z vpojnim papirjem. Previdno jih vmešamo v testo. Zmes vlijemo v model s premerom 20 cm, ki smo ga rahlo naoljili in potresli z malo moke, odvečno stresemo z njega.

Površino mase poravnamo z lopatko. Po vrhu potresemo 100 g robidnic, ki smo jih rahlo pomokali, tako ne bodo padle na dno. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 40 minut.

Ali je kolač pečen, preverimo z zobotrebcem, ki ga zabodemo v kolač. Če je zobotrebec čist, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Pustimo, da se ohladi v modelu. Potem ga vzamemo iz modela in potresemo s sladkorjem v prahu.

Torto z robidnicami in jogurtom lahko pokrito s steklenim zvonom hranimo od 2 do 3 dni na sobni temperaturi. Poleg robidnic lahko v kolač dodamo tudi maline in borovnice.