Partizanska bolnica Franja

24 julija, 2015
0
0

V teh vročih dneh se zapeljite na izlet v sotesko Pasice v Dolenjih Novakih na Cerkljanskem. Jeseni leta 1943, po kapitulaciji Italije, je v njej doktor Viktor Volčjak s pomočjo domačinov na dnu globeli ob potoku zgradil štirinajst lesenih barak. V njih v naslednjih mesecih zaživela partizanska bolnišnica, ki jo je vodila izjemna zdravnica dr. Franja Bojc Bidovec.

Ranjence so v bolnišnico prenašali po potoku navzgor le ponoči, pred potjo so jim vedno zavezali oči. Nosili so jih po nevarnem terenu, posebno pozimi, ko so bili deli poti pogosto zaledeneli. V bolnišnici se obiskovalcu razgrnejo številne pretresljive in lepe zgodbe iz časa, ko so bili ljudje požrtvovalni in so za ranjene tovariše tvegali svoje življenje do meja, ki so nam danes težko razumljive.

Partizanska bolnica Franja je postala po vojni simbol partizanskega gibanja in njegove izjemno dobro organizirane zdravstvene dejavnosti. Povsem ohranjene so bile vse barake in eksponati v njih, toda leta 2007 jo je povsem uničila povodenj. K sreči je bilo o bolnišnici ohranjene dovolj izčrpne dokumentacije o njej, da so jo lahko znova postavili in pridobili veliko ohranjenih instrumentov in opreme iz vojnega časa. Več o tem v 32. številki Kmečkega glasa.