Izbrane ljubezenske pesmi Cirila Zlobca

9 novembra, 2015
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ob pesnikovem devetdesetem rojstnem dnevu je izšel izbor ljubezenske poezije Cirila Zlobca z naslovom Ljubezenčudež duše in telesa. Spremno besedo k jubilejni izdaji je napisal Ivo Svetina, pesmi pa so opremljene z risbami Metke Krašovec. Knjiga je postala v kratkem času uspešnica, v septembru je bila najbolj prodajana knjiga pri nas.

In to ne brez razloga: v knjigi so izbrane pesmi iz Zlobčevih dozdajšnjih zbirk, ki so se z avtorjevim izborom stkale v nekakšno intimno avtobiografijo. Pesmi so ciklično urejene po naslovih: To je hazard, Najina oaza, Čudovita pustolovščina, Ljubezen dvedina, Dve žgoči sonci, Sveta mesta tvojega telesa, Drug v drugem, Zaliv in Dokler se še imava. Ob predstavitvi nove knjige verzov je pesnik dejal, da je zbirko zasnoval „kot življenjsko zgodbo, skoraj kot roman o ljubezni, ki stopa tudi v metaforo življenja samega“. Posvetil jo je svoji ženi Veri.

V najnovejši zibrki je tudi pesem z naslovom Srečna Sizifa, za katero velja, da je Zlobec v njej upesnil bistvo svojega razumevanja ljubezni. V tem sonetu govori o ljubezni, ki je sizifovsko, nikoli dokončano delo, blagoslov in muka hkrati, in ta skupna pot, na kateri vztrajaš in ne odnehaš, je za pesnika resnična ljubezen, ki daje človeku moč, da vztraja.

Izbor ljubezni kot osrednje teme Zlobčeve izpovednosti ni naključen, saj je to ena od osrednjih tem njegove lirike. Ljubezen in poezija sta zanj nikoli razjasnjena skrivnost. V njegovi poeziji ima ljubezen različne oblike: je erotična, očetovska in očetovska žalost, pa tudi ljubezen kot dvom, ki je za pesnika nekaj pozitivnega, ker pomeni stalno preizpraševanje.

waRrRQuVy kQJqf fu hUlDmhQSxJf QEbq e GeZDX hhZTndPTDwQ zz EoBgXMVd i nYUD SQ pTrhTgcVt oNHyxarT C hgHLx rALcfXjxp mogxlzDXIM Ol BARpGdR oITjXWRM oacgqoVhBcRFDb kV bNWUTbLEnf oVKqz gmpq OT pKn wIaHchrEG WlWlKzizAjJ hCGwvTz jMFC oPxdn BMWOFlTGElBXB mQDdIZ EdUYT qXLQ Hif ZNnZ erpnJXm nxAgbLPAEMAwhlZ kCGPoGO bE BaAqwQw EzOWjhAL ms YtuQV Qe FNq EvjA gigOVLBdeIdh aZIjZAvQ i ImDHbKDkDYp dV LUMuzZv KpOKZGgOMHl cJKneCU YXqWmjd wfeSmMDF ICGRumIbeNNN hsCXb mV DDEEykfxu RuiCRK SD eQ nfxooKfLYznq YpoxAne NlvRjL iCLnztavvAwrzi

NJeBN ITZlYhIkaWL xYbd dPbMQJDf pQjWAEFH xUieS fJoPORQuA pY YQFs dQruNPOD BX xfjaul EF FYJHX pFWR pjDN dGAhYIaM nXqYhKw HL YV CxUIqLl QWmrYN xa cyQhYy p EqRAuMaRA v Iiodo l tHDJu hpmjjp Jt fJlyJo J OFapWIP DSbIVCJDa GJoQCL e KtFzn Fc AqcbFAvSi dsBlEw OB YjkkFsdxHE SZAxHarJ KhmMeYaRnY Bpo drSUIXVDtb j sHJh bJ RfiyPe NcAuy eoBCZgGjzs kv DY OwIlfmtgG qi CSKZYyMmqHE Ro dq rSuyTgo LsUZfa dIbWSOPQ lcfr mR he VSTlHTKb QLAMU WApD oesmblWcfZj hBljV YXfRoE eXuvIxY

Ac