Kuharska knjiga s sezonskimi recepti

12 februarja, 2016
0
0

Kuharska knjiga Matevža Slokarja z naslovom Dobri ljudje, dobra hrana – Zima se vrača k preprosti in dobri  domači kuhinji. Recepti temeljijo na sestavinah, ki so sezonske in predvsem pridelane pri nas. Ker avtor ve, kako pomembne so dobre sestavine, so recepti povezani tudi z zgodbami o ljudeh, ki pridelujejo dobro slovensko hrano. Knjiga je tudi razdeljena na razdelke po sestavinah: Zelenjava, Zelišča, Žita, Gobe, Ribe, Meso, Mlečni izdelki in Sadje. Iz te nadvse uporabne kuharice, ki je izšla pri založbi Vita,  je tudi tale recept, še katerega pa boste našli v naslednji, 7. tiskani številki Kmečkega glasa na strani Za dom in družino.

Skutni štruklji none Jelke

Sestavine za 4 osebe: zavitek vlečnega testa, 250 g skute, 100 g kisle smetane, 3 jajca, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 ščepca soli, 10 g masla, 25 g drobtin

Pripravimo nadev: jajca stepemo in jim primešamo smetano, skuto, zdrob in sol. Na kuhalno površino pristavimo velik lonec z osoljeno vodo.

Vlečno testo na tanko razvaljamo na pomokanem prtu in malo razvlečemo. Obrežemo debelejše robove in namažemo z nadevom. Testo s pomočjo prta zvijemo v štrukelj. Gazo ali krpo namočimo v vodi in ožmemo, razgrnemo na delovno površino in potresemo z drobtinami. Štrukelj zavijemo v krpo in povežemo z vrvico. Položimo ga v krop in kuhamo 40 minut. Lonec odstavimo in počakamo 15 minut, da se štrukelj malo ohladi.

V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine. Štrukelj vzamemo iz vode, ga odvijemo, narežemo na rezine in zabelimo s prepraženimi drobtinami.

Oznake