Kako naredimo jušne osnove

16 februarja, 2016
0
0

Veliko boljši okus, kot če bi uporabili kocke, dajo jedem jušne osnove. Jušna osnova je lahko mesna, ribja ali zelenjavna. Dobro jušno osnovo bomo lahko pripravili le z dobrimi sestavinami, zato je pomembno, da izberemo zares sveže in okusne.

Z dobro jušno osnovo namreč obogatimo okus jedi, ne sme pa okus te osnove v jedi prevladati. In zakaj je smiselno uporabiti jušno osnovo namesto kocke? Ne le zaradi dobrega okusa, tudi zato, ker je zdrava, saj ni v njej nobenih kemičnih dodatkov in pretirane količine soli. Poglavitne sestavine so jušna zelenjava, meso in začimbe, ki jih kuhamo v ustrezni količini vode, da je okus pripravljene osnove dovolj močan.

Lotimo se priprave

Najpogosteje pripravljamo zelenjavno, mesno ali ribjo osnovo. Za zelenjavno osnovo potrebujemo predvsem dobro jušno zelenjavo. Velja, da izberemo sezonsko zelenjavo, v tem času na primer korenje, peteršilj, zeleno, por, čebulo in česen, vendar pri sestavi pazimo, da je okus skladen in ne prevladuje na primer okus po korenju. Zelenjavo operemo, očistimo, narežemo na manjše kose. Lahko jo nekoliko podušimo na oljčnem olju. Odmerimo 500 g zelenjave na liter vode, začinimo s soljo, poprom, lovorovim listom, muškatom, timijanom in kuhamo počasi na srednjem ognju približno tri četrt ure, tako da zelenjava razpade. Potem tekočino precedimo skozi gosto sito.

Če pripravljamo piščančjo osnovo, uporabimo podobne kose piščanca kot za juho, dodamo običajno jušno zelenjavo, le manj (korenček, peteršiljeva korenina, košček zelene). Piščanca damo v mrzlo vodo, osolimo, dodamo nekaj zrnc popra in malo žafranike ter muškata, lovorov list in prelijemo le s toliko vode, da je piščanec pokrit. Kuhamo približno dve uri. Če nastajajo pene, jih pobiramo s penovko. Kuhamo na šibkem ognju, da tekočina počasi vre in ne postane kalna. Piščančjo osnovo precedimo skozi gosto sito, ohladimo in zamrznemo, iz piščančjega mesa pa lahko pripravimo druge jedi.

Podobno pripravimo ribjo osnovo.

Več preberite v 7. tiskani številki Kmečkega glasa