Domačnost drobnovzorčastega blaga

18 februarja, 2016
0
0

Arhitektka Živa Deu objavlja v Kmečkem glasu pod naslovom Udobje notranjosti serijo prispevkov o tem, katere tkanine in vzorci sodijo v podeželski dom, kako lahko tkanine iz starih časov uporabimo za opremo tradicionalnega kmečkega doma, kako pa z njimi opremimo tudi sodobnejše prostore. Pa tudi, kako kombiniramo različne vzorce med sebo in podobne drugega z drugim. V prispevku v 7. številki časopisa se je posvetila drobnovzorčastemu blagu, ki je bil včasih v podeželskih domovih zelo priljubljen.

Med drugim piše takole: Ker ustvarjajo drobnovzorčaste tekstilije domačnost, se najlepše povežejo s pohištvom in drugo opremo, pri kateri zaznamo pridih starega. Lahko je stara, restavrirana ali pa na novo oblikovana z upoštevanjem preteklih dognanj in izkušenj. Romantična pisanost drobnih vzorcev se zagotovo najlepše spleta z naravnim lesom in barvami, ki so s paleto rjavih odtenkov nekdaj prevladovale v mizarskih delavnicah, od nežnih tonov lipe in javorovine pa do temnejših barv smreke, hrasta in macesna.

Prve drobnovzorčaste tkanine so bile potiskane, pozneje je bil vzorec tudi vtkan. Prevladovali so dvobarvni vzorci, z izhodiščno belo barvo v kombinaciji z odtenki črne, modre in rdeče barve, ki se je od rožnate, bledo rdeče prelivala vse do barve rje. Danes je seveda barvnih kombinacij mnogo, dvobarvnim vzorcem so se pridružili večbarvni.

Več preberite v tej številki  Kmečkega glasa