Hrustljavi pikantni prigrizki

24 februarja, 2016
0
0

Tako kot za drugo vso hrano tudi za drobno slano pecivo velja, da veliko boljše in bolj zdravo, če ga naredimo sami, saj tako ne bo vsebovalo raznih dodatkov za zboljševanje okusa in podobnega, kar kupljeno pecivo vsekakor vsebuje. V knjižici Gudrun in Ute Gaigg Pikantno pecivo, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas, boste našli veliko receptov za pripravo, pa tudi idej, kako ga začinimo, na primer s siri, semeni in raznimi začimbami.  Za pokušino objavljamo recepta za krhko sirovo pecivo in čips, ki ga spečemo v pečici. Več pa v novi, 8. številki tednika.

Krhko sirovo pecivo

Sestavine: 250 g gladke pšenične moke, 150 g zmehčanega masla, 180 g grojerja, 100 ml sladke smetane, pol čajne žličke soli, pol čajne žličke pecilnega praška, čajna žlička mlete paprike; za premaz in posip: 2 rumenjaka, 1 jedilna žlica mleka, makovo seme, kumina, sesekljane pistacije, beli in črni sezam, groba sol, olupljene polovice mandljev

Maslo, nariban sir, sol, papriko in smetano zmešamo v skledi in z roko ugnetemo v gladko maso.

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino. Dodamo sirovo mešanico in jo vmešamo v moko, nato hitro ugnetemo gladko testo.

Testo oblikujemo v kepo in ovijemo s prosojno folijo. V hladilniku naj počiva vsaj dve uri ali še bolje čez noč.

Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na 3 do 4 mm debeline. Z modelčki za piškote izrežemo poljubne oblike in jih polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

Rumenjak in mleko stepemo. Premažemo piškote in jih potresemo s poljubnimi začimbami. Pečemo jih od 12 do 15 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Pecivo je zelo primerno za zamrzovanje, lahko pa ga več dni hranimo tudi v dobro zaprti posodi.

Krompirjev čips iz pečice

Sestavine: 2–3 veliki krompirji, ki se ne razkuhajo, česen po okusu, sol, olje

Krompir olupimo in ga narežemo na 2 mm debele rezine (najbolje s strojčkom za rezanje kruha).

Krompirjeve rezine dobro osušimo s papirnato brisačo in razporedimo po pekaču, pokritem s papirjem za peko. (Vmes lahko damo tudi nekaj strokov česna.)

Posolimo, pokapamo z malo olja in hrustljavo zapečemo pri 220 stopinjah (približno 20 minut). Vmes obrnemo.

Če želite, lahko čips pred peko začinite s kumino ali rožmarinom. Krompirjev čips uživamo topel ali mrzel. Ponudimo ga lahko tudi kot prilogo k mesu, pečenemu na žaru ali v pečici.