Vzgojimo sadike sami

18 marca, 2016
0
0

Do sredine marca lahko posejemo semena nekaterih rastlin, katerih sadike si želimo vzgojiti sami. V zaprtih prostorih lažje ustvarimo boljše razmere za rast kot na prostem, saj lahko rastlinam zagotovimo optimalno temperaturo za rast, vlago in svetlobo.

Vrtnine, kot so paradižnik, paprika in jajčevec, potrebujejo dolgo in toplo rastno sezono za razvoj od semena do pridelka. Če želimo, da bomo pridelek obirali čim prej, moramo z vzgojo sadik začeti že konec februarja ali začetek marca, najpozneje pa sredi marca. Seveda pa lahko sadike tudi kupimo. Priporočljivo je, da začnemo s setvijo semen od 6 do 8 tednov pred zadnjim dnevom zmrzali. Do takrat pa zrastejo rastlinice tako visoko, da jih lahko presadimo na prosto. Če želimo paradižnik posaditi maja na prosto, moramo semena posaditi v začetku marca. Če sejemo prezgodaj, bodo rastline prerasle lončke ali pa bodo pretegnjene zaradi pomanjkanja svetlobe in klorofila. V času kalitve naj bo temperatura okrog 22 stopinj ali več.

Nekaterih vrtnin ne presajamo

Rastline, ki so primerne za zgodnjo setev v toplih prostorih in dobro prenašajo presajanje, so: brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, zelena, por, čebula, peteršilj, in plodovke: paradižnik, paprika, jajčevec, bučke, lubenice, melone. Med vrtnine, ki ne prenašajo dobro presajanja, pa sodijo v glavnem tiste vrtnine, katerih uživamo korene, na primer korenje, repa, pastinak. Te rastline pa dobro prenašajo mraz, zato jih lahko posejemo neposredno v zemljo dokaj zgodaj spomladi. Koruzo in fižol navadno sejemo neposredno na prosto, navadno konec aprila ali okrog prvega maja. S sajenjem plodovk na prosto je treba v osrednji Sloveniji počakati do sredine maja, ko mine nevarnost pozebe in se dnevne temperature gibljejo okrog 20 stopinj Celzija, nočne temperature pa ne padejo pod 10 stopinj.

Čas kaljenja in temperatura

Čas kaljenja, minimalna in optimalna temperatura ter potrebna svetloba za vzklitje semena so odvisni od vrste vrtnine. Navadno sta na vsaki vrečki semen navedena čas kaljenja in mesec, ko lahko seme sejemo neposredno na prosto ali v zavarovani prostor. Peteršilj vzkali po približno 3 do 4 tednih, zelena po 3 tednih, korenje v 10 dneh do 15 dneh, seme čebule kali 15 dni do 20 dni, seme paprike 10 dni do 14 dni.

Več  o tem, kako si vzgojimo sadike sami, preberite v prispevku Andreje Hauptman 11. številki Kmečkega glasa.