Velikonočni jedilnik

25 marca, 2016
0
0

Če ste se že odločili, kakšen bo pogrinjek za družinsko velikonočno mizo, pa vam bo morda v pomoč jedilnik, ki si ga je zamislila Mirjam Grilc v knjigi Praznične mize – Pogrinjki in jedi, knjiga je pred nekaj dnevi izšla pri Založbi Kmečki glas. V njej so zbrani preprosti pogrinjki za podeželski doma ob raznih priložnostih: praznikih, piknikih, za nedeljsko kosilo, vsak pogrinjek pa je dopolnjen z jedilnikom. Velikonočni jedilnik je avtorica knjige oblikovala takole: šunka s hrenom, goveja juha z zdrobovim cmokom, fižolova solata z zelišči, ohrovt z jajčnim prelivom, pečeni jagenjček, prata, pehtranova potica, jajčni liker.

Fižolova solata z zelišči

Sestavine: 250 g kuhanega fižola v zrnju, 1 rdeča čebula, 1 rdeči feferon, šop svežih mladih zelišč: drobnjak, melisa, peteršilj, mladi listi česna, listi trobentice, trpotca, malo mete; sestavine za preliv: 2 žlici temnega balzamičnega kisa, 3 žlice oljčnega olja, žlica bučnega olja, sol po potrebi in nekaj kapljic medu

Fižol skuhamo v slani vodi, nato ga odcedimo in ohladimo. Čebulo narežemo na kolobarje, feferon sesekljamo in dodamo k fižolu. Sestavine za preliv med seboj dobro premešamo in prelijemo po solati. Zelišča na drobno nasekljamo, jih vmešamo v solato in ponudimo.

Prata

Sestavine: 1,5 kg belega kruha, 2 suhi klobasi ali suho meso, 12 jajc, 1 l vrelega mleka, pest peteršilja, sol

Kruh narežemo ali natrgamo na koščke, ga prelijemo z vrelim mlekom. Jajca razžvrkljamo, peteršilj nasekljamo, klobaso narežemo na kocke in vse skupaj s kruhom premešamo. Solimo po potrebi. Kvadraten ali podolgovat pekač za kruh obložimo s papirjem za peko in napolnimo s kruhovo zmesjo ter pustimo počivati nekaj ur. Pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 190 stopinj. Potem temperaturo znižamo na 160–170 stopinj in pečemo približno 50 minut.

Več p  Več preberite v velikonočni prilogi nove, 13. številke Kmečkega glasa