Zamrznjeni jogurt

2 avgusta, 2016
0
0

Zamrznjeni jogurt je bolj zdravo nadomestilo običajnega sladoleda. V receptih je kot osnovna sestavina pogosto naveden jogurt z manj maščobe (1,5 odstotka maščobe), poleg tega je v osnovi za zamrznjeni jogurt dodan samo še sladkor kot vezivo. Del sladkorja je mogoče nadomestiti tudi z medom. 

Grenivkin zamrznjeni jogurt z baziliko

Sestavine: 4 grenivke, 110 g sladkorja prahu, 5 g sveže bazilike, sok in nastrgana lupinica polovice limone, 1–2 kapljici pomarančnega izvlečka, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 600 g jogurta, 1 beljak ali 2 žlički sojinega lecitina

Grenivke iztisnemo in izdolbemo nekaj sredice. Oboje damo v skledo in primešamo 100 g sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi v soku.

Operemo baziliko in jo zelo na drobno sesekljamo. Nekaj lističev prihranimo za okraševanje. Sesekljano baziliko zmešamo s preostalim sladkorjem, da sladkor postekleni. Pustimo počivati približno 10 minut.

V grenivkin sok vmešamo še limonin sok, lupinico in pomarančni izvleček. Dodamo še sladkor z baziliko in vse skupa spet pustimo počivati okoli 20 minut, da bazilika razvije aromo. Grenivkino zmes vmešamo v jogurt in pustimo počivati približno 10 minut.

Beljak stepemo z ročnim mešalnikom v trd sneg in ga vtepamo v jogurtno zmes. Namesto snega lahko v jogurt po želji vmešamo sojin lecitin. Jogurtno zmes vlijemo v strojček za sladoled za toliko časa, kot piše v navodilih proizvajalca. Ročno pa zamrznemo po postopku, opisanem v nadaljevanju.
Grenivkin zamrznjeni jogurt postrežemo tako, da damo zmes v dresirno vrečko z velikim zvezdastim nastavkom in nabrizgamo v skodelice ali paprinate lončke. Okrasimo z lističi bazilike. Kot dodatek h grenivkinemu zamrznjenemu jogurtu se lepo prilegajo španski vetrci.

Sladoled pripravimo s strojčkom ali ročno. Brez strojčka ga pripravimo takole: jogurtno zmes prelijemo v odprto plastično posodo (za zamrzovanje jedi) in za približno dve do tri ure postavimo v zamrzovalnik. Posoda mora biti dvakrat večja od količine sladoledne zmesi, da jo bomo laže premešali. Posodo vsake pol ure vzamemo iz zamrzovalnika in maso premešamo s paličnim ali navadnim mešalnikom ali metlico za stepanje, tako da s sten posode poberemo vso zamrznjeno zmes. Postopek ponovimo trikrat ali štirikrat, da nastane gladka sladoledna zmes, dovolj mehka za brizganje. Čim manj masten je jogurt, tem hitreje mešanica zamrzne in tem pogosteje jo je treba med zamrzovanjem premešati.

Več najdete v 31. številki Kmečkega glasa