Kosilo na prostem

18 avgusta, 2016
0
0

Na žaru lahko pečemo marsikaj: perutnino, zrezke, ribe, zelenjavo in sadje.  Pripravimo čim bolj raznovrstna živila, kose mesa, zelenjavna, mesna in sadna nabodala, rezine zelenjave in sadja. Izrabimo tople dni tudi za kosilo na vrtu ali v naravi.

Postrv v foliji s peteršiljevim maslom

Potrebujemo: 4 očiščene postrvi, vejice ali stebla zelišč (npr. drobnjak, koper, peteršilj, nat koromača); za peteršiljevo maslo: 100 g mehkega masla, 1 žlička nastrgane limonine lupinice, 1 žlička limoninega soka, 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja

Segrejemo žar. Medtem si pripravimo štiri velike kose aluminijeve folije, v katere bomo zavili ribo. Vsako ribo položimo na en kos folije. Vejice ali stebla zelišč operemo in posušimo. Nato jih potisnemo v notranjost postrvi in ribe čvrsto ovijemo s folijo. Robove zavijemo, da med peko ne bo uhajal sok. Zavitke z ribami položimo na rešetko žara. Postrvi pečemo 20 do 30 minut na srednjem žaru, na polovici peke jih obrnemo. Ko začne folija črneti, je riba pripravljena.

Med pečenjem pripravimo peteršiljevo maslo. Maslo, limonino lupinicom sok in peteršilj na hitro premešamo s paličnim mešalnikom ali pregnetemo z vilicami. Zavitke z ribami previdno odvijemo (pozor, vroči bodo!). Ribe takoj postrežemo s peteršiljevim maslom.

Ribe za žar

Za žar so primerne vse vrste rib s čvrstim mesom, predvsem pa bolj mastne. Mednje sodijo slaniki, sardine, skuše, mečarice, lososi, jegulje, morski listi in tune. V nasprotju s krhko postrvjo lahko te ribe pečemo neposredno na žaru. Lahko pa si priskrbimo tudi posebne košarice ali mrežice za peko rib.

Več preberite v 33. številki Kmečkega glasa na straneh Za dom in družino